Wist je dat je een celstraf kan afkopen?

Een 37-jarige Duitse man uit Bochum had flinke mazzel afgelopen week. Hij betaalde net op tijd een openstaande boete en hoefde niet het gevang in.

Gokje wagen

De politie was op zoek naar de Duitse man omdat deze een openstaande boete had van € 710,-. De agenten vonden de man in een gokhal in Bochum. Net op tijd begon de gokkast te knipperen en rinkelden de munten de opvangbak in. Met zijn net gewonnen € 1000,- kon de man de boete betalen en voorkwam hiermee een celstraf van 71 dagen. Dat is nog eens even mazzel hebben.

Celstraf afkopen

En dat is niet de enige buur van Nederland die mazzel heeft. Ook onze Zuiderburen kunnen hun celstraf afkopen sinds een paar jaar. Een manier om de financiële criminaliteit in België te bestrijden. Het doel is voornamelijk om fraudezaken niet meer jarenlang te laten voorslepen, maar af te doen met een boete. Daarnaast voorkomt men zo een eventueel strafblad.

Lucratief

Best een lucratief idee van de Belgen. In 2012 zijn er bijna 7000 dossiers afgekocht. En dit zijn niet alleen fraudezaken, ook drugs- en milieudelinquenten en winkeldieven hebben hun celstraf in mogen ruilen voor een zak geld. Zo wordt er een aardig centje bijverdiend. Het grote diamantbedrijf Omega Diamonds had voor miljarden euro’s met diamantgeld geknoeid. Na een deal met het Belgisch parket is de Staat nu een bedrag van 150 miljoen euro rijker en de directeur van het bedrijf hoeft niet de cel in.


Top