Verouderde algemene voorwaarden en de risico’s

Vraag je je weleens af of je algemene voorwaarden nog steeds up-to-date zijn? Veel bedrijven hebben namelijk al lang dezelfde voorwaarden. Als deze verouderen dan loop je het risico dat de voorwaarden hun beschermende werking verliezen.

Juridisch dienstverlener en verzekeraar DAS heeft in het verleden al eens onderzoek laten uitvoeren onder 250 MKB-bedrijven. De helft van deze bedrijven heeft zijn algemene voorwaarden al een aantal jaar niet meer aangepast of verbeterd. Een vijfde beschikt zelfs niet eens over algemene voorwaarden.

Algemene voorwaarden

Als ondernemer is het zeer zinvol om algemene voorwaarden te laten opstellen. Hierin leg je namelijk vast onder welke condities je een overeenkomst aangaat met je klant. Ook kunnen deze voorwaarden als verkoop- of inkoopvoorwaarden worden gebruikt. Ben je aangesloten bij een branche-organisatie dan is het vaak mogelijk de voorwaarden te gebruiken die door de organisatie zijn opgesteld.

Verouderde voorwaarden en de risico’s

Stel je algemene voorwaarden zijn niet meer up-to-date of niet volledig, dan kan dit in de praktijk problemen opleveren. Soms kan het zelfs leiden tot lange juridische procedures. Een kort voorbeeld: een webshop met cupcakes hoort een dag van tevoren dat de 100 bestelde cupcakes niet meer geleverd hoeven te worden, omdat de bruiloft niet doorgaat. Daar sta je met al je ingrediënten en mooie doosjes. Als je dan geen duidelijke algemene voorwaarden hebt, probeer dan maar de betaling nog rond te krijgen.

Andere aspecten die vaak niet vermeld staan in de voorwaarden zijn de betalingstermijnen. Of veel te generieke omschrijvingen.

Regelmatig controleren

Het is daarom zaak om algemene voorwaarden regelmatig te (laten) controleren. De regelgeving verandert en je diensten of services veranderen.


Top