‘Verboden’ boek Mein Kampf overal te koop op internet

Eind november oordeelde de rechter dat de Amsterdamse galeriehouder Michiel van Eyk vrijuit gaat voor het verkopen van het bekendste Duitse boek allertijden: Mein Kampf. Verboden of niet, het boek is gewoon te koop op internet.

Mein Kampf

Het boek Mein Kampf bevat de ideeën van Adolf Hitler over Duitsland, ras en politiek geschreven in de jaren ’20. Een boek dat negentig jaar na dato nog steeds zorgt voor flinke ophef. Van Eyk bood het boek te koop aan in zijn kunstgalerie The Totalitarian Art Gallery in Amsterdam. Een simpele actie met een flinke nasleep.

Verboden

Omdat het in Nederland verboden is om voorwerpen te verspreiden waarin uitlatingen staan die beledigd zijn of haat zaaien, is het verboden Mein Kampf te verkopen. Hoewel de rechtbank heeft besloten dat Van Eyk vrijuit gaat, is hij wel het boek kwijt. Daarnaast heeft justitie een geldboete van 1000 euro geëist, waarvan de helft voorwaardelijk.

Vrijuit

Het vonnis luidde: “Een veroordeling is niet noodzakelijk ter bescherming van (vooral) Joden tegen discriminatie, belediging en aanzetting tot haat.” Daarnaast is het verbod op het boek ook ietwat achterhaald. Een snelle zoektocht op Google en binnen één klik kun je Mein Kampf gewoon bestellen op Amazon. Of nog makkelijker: downloaden voor je e-reader voor iets meer dan een euro.

Historici en verzamelaars

Er zijn ook volop neo-naziwebsites in de lucht waarbij je de tekst naar je printer stuurt en je binnen een paar minuten je eigen exemplaar in handen hebt. Maar of het ook zo interessant om te lezen is? De inhoud van het boek is een vrijwel onleesbare historische tekst geworden. Een stuk historie dat veelal terug te vinden is in musea. Een must-have voor historici en verzamelaars. Precies daarvoor bood Van Eyk het boek ook aan.


Top