Tweede Kamer: website huurcommissie moet worden vertaald in het Engels

Voor een gemiddelde studentenkamer in Nederland betaal je in 2018 meer dan 400 euro per maand. Een aanzienlijk bedrag dat sinds vorig jaar met maar liefst vijf procent is gestegen. En je raadt al waar de studentenkamers het duurst zijn: Amsterdam. Hier betaalt een gemiddelde student zo’n 571 euro voor een kamer.

Te weinig kamers beschikbaar

Kamernet, een toonaangevende website voor studentenhuisvesting, komt met deze cijfers naar buiten naar aanleiding van hun eigen onderzoek. Een van de redenen van de prijsstijging is de krapte op de woningmarkt, zo stelt Kamernet. Er komen steeds minder woningen voor starters vrij waardoor veel afgestudeerden na het behalen van hun diploma in hun studentenkamer blijven wonen. Met als gevolg dat het aanbod van kamers afneemt terwijl de nieuwe lichting studenten weer op zoek is naar een kamer. Het resultaat: hogere kosten en langere kamerzoektochten.

Huisjesmelkers

Niet alleen Nederlandse studenten hebben hiermee te kampen, ook buitenlandse studenten hebben veel moeite met het vinden van woonruimte. Omdat er in sommige steden behoorlijke kamernood is, worden buitenlandse studenten een makkelijke prooi voor huisjesmelkers. Daarnaast hebben buitenlandse studenten geen idee hoe hoog de huur van een kamer eigenlijk mag zijn.

Website huurcommissie

Daarom sprak de Tweede Kamer hierover met minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. D66-Kamerlid Jessica van Eijs wilde graag weten van haar partijgenoot Ollongren of de website van de huurcommissie niet naar het Engels vertaald kan worden. Haar antwoord: “Je kunt niet alles naar het Engels vertalen. In de rechtspraak gebeurt dat ook niet. Misschien moeten de studenten maar gebruikmaken van een tolk.”

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer was het hier niet mee eens. Hij heeft zelf ondervonden dat het vrij lastig is om informatie op de website van de huurcommissie te vinden. Dan is het vinden van informatie voor buitenlandse studenten al helemaal moeilijk. “Het is toch geen moeite om die site even in het Engels te vertalen?”, aldus Nijboer.

Vertalen naar het Engels

D66, GroenLinks, PvdA, VVD en ChristenUnie hebben een motie ingediend, ondanks de bezwaren van de minister, om “de essentiële onderdelen van de website van de huurcommissie in het Engels beschikbaar te maken”.

Ollongren noemde de motie “behulpzaam om ervoor te zorgen dat buitenlandse studenten in voldoende mate kennis kunnen nemen van de mogelijkheden die zij hebben”.


Top