Terreurverdachten vrijgelaten vanwege vertaalfout

In België zijn begin 2014 twaalf terreurverdachten veroordeeld. De mannen van voornamelijk Marokkaanse en Tsetsjeense afkomst konden rekenen op straffen tussen de 5 en 8 jaar voor het ronselen van moslimstrijders in Tsjetsjenië. Vanwege een vertaalfout staan negen van hen nu op vrije voeten.

Overtreding van de taalwet

De zware straffen voor deze terreurverdachten verdwenen als sneeuw voor de zon omdat het Antwerpse hof van beroep een overtreding van de taalwet over het hoofd heeft gezien. Er staan enkele Engelse citaten in het pleidooi van de federale procureur die niet vertaald waren. Volgens de advocaten van de terreurbende een procedurefout. Het hoogste gerechtshof in België gaf de advocaten gelijk. Dag gevangenisstraf. Hallo terroristen.

Nieuw proces door vertaalfout

Voorlopig zijn de mannen vrij, maar er komt een nieuw proces. Volgens advocaat-generaal Damien Vandermeersch van het Hof van Cassatie is de veroordeling tenietgedaan om een puur technische reden. ”Zoals u weet liggen taalwetten heel gevoelig in dit land. Als de taalwet niet gerespecteerd wordt, moet het Hof van Cassatie de uitspraak vernietigen. Deze fout kan rechtgezet worden maar daarvoor is er wel een volledig nieuw proces nodig.”

De terroristen moeten in 2015 voor de derde keer terecht staan in Gent. Een van de terreurverdachten heeft pech. Zijn veroordeling tot 12 jaar is wél gehandhaafd door het Hof van Cassatie.


Top