Snelle uitspraak in de Zwarte Piet-zaak

Vorig jaar brak er een verhitte maatschappelijke discussie los rond het fenomeen Zwarte Piet. De tegenstanders van de geschminkte kindervriend kregen van de rechter gelijk.

Afgelopen jaar besloot de organisatie van de intocht in Amsterdam al om tegenstanders iets tegemoet te komen. Zo droegen de Zwarte Pieten verschillende kleuren lippenstift, geen gouden oorringen, en zagen we niet meer alleen kroezenpruiken. Toch maakt de intocht volgens de rechtbank inbreuk op het privé¬leven van zwarte mensen en oordeelde deze dat de knecht van Sinterklaas inderdaad ‘een negatief stereotype’ is.

Hoger beroep

Dat de burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan, het daar niet mee eens was, liet hij onlangs weten door in hoger beroep te gaan. Niet alleen de burgemeester tekent hoger beroep aan, ook het Pietengilde diende een hogerberoepschrift in. Het Pietengilde is een stichting die ten doel stelt “het behouden en de promotie van het ‘Sinterklaasfeest’ en in het bijzonder de figuur ‘Zwarte Piet’.

Versnelde uitspraak

De rechtszitting over de hoger beroepen tegen de uitspraak van de rechtbank van Amsterdam wordt gehouden op donderdag 16 oktober. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State gaat alles op alles zetten om in november van dit jaar een uitspraak doet. In ieder geval nog vóór pakjesavond.

Zwarte Piet in België

Mocht het gebeuren dat de rechtbank beslist dat Zwarte Piet echt niet meer welkom is in Nederland, dan is er vast nog wel een plekje te vinden op de stoomboot in België. In België vindt Zwarte Piet bijna geen tegenstanders en viert elk gezin gezellig pakjesavond mét Zwarte Piet.


Top