Nieuwe tijden, nieuwe wetten

Zoals elk jaar zijn er ook dit jaar weer een aantal nieuwe wetten in werking getreden per 1 juli. Zo kunnen we met z’n allen goedkoper bellen en internetten binnen de EU en kunnen burgemeesters preventief handelen om ongeregeldheden te voorkomen.

Lagere mobiele tarieven

De tarieven voor mobiel bellen, gebeld worden, sms’en en mobiel internetten binnen de EU zijn omlaag gegaan per 1 juli 2014. Voorheen betaalden we nog € 0,30 per minuut voor een belletje naar huis tijdens een vakantie in Spanje. Nu is dat nog maar € 0,27 per minuut. Ook je e-mail controleren en even een update plaatsen op Facebook is goedkoper geworden. De maximale kosten voor mobiel internetten zijn gedaald van € 0,55 naar € 0,25 per MB.

Nederlandse slachtoffers in het buitenland

Een van de aspecten uit het beleid van het kabinet is om de positie van slachtoffers te versterken. Geheel in lijn is er nu een nieuwe wet waarbij strafvervolging in meer gevallen mogelijk is als Nederlanders in het buitenland slachtoffer zijn geworden van een ernstig misdrijf. Doen de lokale autoriteiten in het land zelf niks? Dan mag Nederland zich nu actief opstellen op de dader op te sporen en te straffen.

Kortstondige fouilleeracties

Een van de andere nieuwe wetten is de inzet van een kortstondige fouilleeractie. Burgemeester kunnen vanaf nu voor maximaal twaalf uur een bepaald gebied aanmerken waar politieagenten preventief op wapens mogen fouilleren. Deze regel kan ingezet worden bij plotselinge gebeurtenissen. Zoals de zogenaamde Project X-feesten, voetbalhooligans die met elkaar op de vuist willen of bijvoorbeeld een flinke vechtpartij in een kroeg. Een slagvaardigere manier om te reageren op wapenincidenten en om ongeregeldheden te voorkomen.

Wijziging geslacht op geboorteakte

Ook kunnen transgenders van 16 jaar en ouder per 1 juli eenvoudiger de vermelding van het geslacht op hun geboorteakte laten wijzigen zonder tussenkomst van een rechter. Het enige dat hiervoor nodig is is een deskundige die vaststelt dat de overtuiging van een persoon om tot het andere geslacht te behoren blijvend van aard is.


Top