Sinds een week is de Facebook-community ‘Klantenservice‘ actief op Facebook en ze maken het leven zuur van een heleboel Nederlandse bedrijven. Een pijnlijke angel als je als bedrijf ontzettend fanatiek bezig bent je Facebook-account up to date te houden en klanten met klachten zo goed mogelijk te woord te staan.
Nep klantenservice
‘Klantenservice’ doet zich voor als de klantenservice van een bedrijf, of het nou Albert Heijn, Lidl of de Efteling is, en reageert op klachten van klanten. Tot groot vermaak van velen, maar bedrijven worden er de dupe van. De reacties van ‘Klantenservice’ zijn namelijk niet mals. Een van de beheerders van de community noemt het ‘een satirisch protest tegen domme mensen’.
De pagina is geboren uit gezamenlijke ergernis van een groep vrienden vertelt de anonieme beheerder. Volgens de groep is het enerzijds ‘een aanklacht tegen de domheid van mensen die klagen’ en aan de andere kant hebben de initiatiefnemers genoeg van de kille, zakelijke manier van communiceren door bedrijven. “Mensen laten soms achterlijke reacties achter. Het niveau is zo ontzettend treurig. Ze reageren vanuit hun emoties, smijten met van alles en nog wat en zonder enige vorm van redenering. Dan gaat het kriebelen om te reageren.”
IKEA kasten bouwen
Sommige reacties van ‘Klantenservice’ zijn aan de grappige kant. Deze vrouw wil graag een catalogus van IKEA bestellen en krijgt het volgende antwoord:
Gerda is er in ieder geval niet blij mee en vraagt ‘Klantenservice’ vriendelijk om haar persoonlijke details te verwijderen, maar het kwaad is al geschied en deze informatie gaat het hele internet rond.
Efteling-klant uitgescholden
Ook de Efteling en een van haar klanten werden hard aangepakt door de Facebook-community en uitgescholden voor ‘mongool’. De echte klantenservice van de Efteling reageert op de klacht van haar klant en op de reactie van ‘Klantenservice’.
Juridische maatregelen treffen?
Of je het nu grappig vindt of niet, is het eigenlijk wel toegestaan wat Klantenservice doet? Volgens internetjurist Arnoud Punt van Aecius Juridisch Advies is het moeilijk om grappenmakers als deze aan te pakken. “Het is natuurlijk een bewuste poging om iemands reputatie te schaden. Je kunt het op misleiding gooien. De vraag is of de rechter daarin meegaat: het is wel overduidelijk een grap namelijk.” ICT-jurist Punt denkt dat het zeer belangrijk is dat consumenten zelf scherp blijven.