Juridische hulp voor Zwarte Piet aldus de PVV

Iedereen is al bijna aan het genieten van de zomervakantie in Nederland. Toch is de discussie over Zwarte Piet opnieuw losgebarsten. De Nederlands conservatieve partij, PVV, van Geert Wilders wil namelijk in de Zuid-Hollandse provinciepolitiek een fonds op gaan richten om organisatiecomités financieel en juridisch te steunen.

Actiegroep

De actiegroep ‘Kick Out Zwarte Piet’ (KOZP), voorstander van een Sinterklaasfeest zonder Zwarte Piet, heeft iedereen opgeroepen op 1 juli massaal aangifte bij de politie te doen tegen Zwarte Piet. Op 1 juli is de Dag van de Afschaffing van de Slavernij. De actiegroep kondigde al eerder aan dat ze nieuwe juridische stappen gaan nemen en dat ze gaan demonstreren bij de landelijke intocht van Sinterklaas en zijn pieten in Meppel dit jaar.

Goudgele Kaaspieten

De PVV in Zuid-Holland is het niet eens met de actiegroep en stelt dat Zwarte Piet in zijn huidige vorm moet blijven bestaan. Er hoeft niets veranderd te worden aan het uiterlijk van Zwarte Piet. Vorig jaar in Gouda waren er bij de intocht van Sinterklaas ook nieuwe vrienden van de Zwarte Pieten, zo waren er goudgele Kaaspieten en een Stroopwafelpiet die met ruitmotief was geschminkt.

Financiële en juridische hulp

De PVV uit haar zorgen dat er ook in Zuid-Holland harde acties komen van organisaties als ‘Kick Out Zwarte Piet’. ‘Een kleine minderheid zal opnieuw proberen om Zwarte Piet zijn werk als kindervriend onmogelijk te maken’, meldt de partij. ‘Comités voor intochten zullen opnieuw geconfronteerd worden met bedreigingen, scheldpartijen en rechtszaken’, aldus de PVV.

Daarom wil de partij bij de behandeling van de provinciale Voorjaarsnota 2015, op 1 juli, een bedrag reserveren om Zwarte Pieten en comités financieel en juridisch te steunen. De partij zegt dat dit een taak van de provincie is, omdat die het Nederlandse cultureel erfgoed moet beschermen.


Top