President Joachim Gauck heeft de plannen voor tolheffing op de Duitse wegen ondertekend. Hiermee is de tolheffing voor personenauto’s in Duitsland nu een feit. Dit betekent dat ook buitenlanders tol moeten gaan betalen voor het gebruik van de Duitse wegen.
Waarom tolheffing?
Duitsland wil met deze tolheffing extra inkomsten genereren. Deze inkomsten worden weer gebruikt om te investeren in de Duitse infrastructuur. Aangezien Duitsland een belangrijk doorvoerland is moeten ook buitenlandse automobilisten een bijdrage leveren en gaan betalen voor het gebruik van snelwegen. Duitse autobezitters krijgen de tol gecompenseerd via een verlaging van de wegenbelasting. Het Duitse ministerie van Verkeer rekent op 500 miljoen euro aan inkomsten per jaar door de tol na aftrek van de kosten. De heffing gaat op 1 januari 2016 in.
Hoeveel tol moet ik betalen?
Volgens de plannen die nu op tafel liggen zullen er drie tarieven komen voor een vignet van tien dagen. Zo is er een tarief voor de schoonste auto’s waarbij de buitenlandse automobilist 5 euro moet betalen. Het middentarief kost 10 euro en rijd je met een flink zware diesel rond dan gaat je dit 15 euro kosten voor tien dagen. Op deze manier wordt zaken doen in Duitsland een dure aangelegenheid. Duitse automobilisten moeten een jaarvignet aanschaffen, maar worden volledig gecompenseerd via een verlaging van de wegenbelasting.
Nederland en Oostenrijk fel tegen
Het is niet meer dan logisch dat de buurlanden Nederland en Oostenrijk fel zijn gekant tegen de tolheffing. Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie heeft aangegeven de tolwet juridisch te laten toetsen zodra zij van kracht wordt. De wet is namelijk in strijd met Europees recht omdat het buitenlanders discrimineert aldus de tegenstanders. De tol kan uiteindelijk een zaak worden voor het Europees Hof van Justitie. Een oordeel valt dan over een jaar of twee.