Gerechtstolken in België worden niet betaald door Justitie

Als je als tolk bij het gerecht in België werkt, dan word je niet blij. Justitie heeft namelijk een flinke betalingsachterstand opgespaard en het achterstallige bedrag dat de staat moet betalen aan de gerechtstolken staat nu op 136 miljoen euro.

Gerechtstolken weigeren opdrachten

Ook in de rechtbank van Ieper, in het westen van België, heeft een rechter een rechtszaak noodgedwongen moeten uitstellen omdat er in de wijde omtrek geen Thaise tolk gevonden kon worden. Logisch dat geen enkele tolk meer wil werken voor de staat wanneer facturen niet betaald worden. De gevraagde tolken voor de zaak die draait om mensenhandel in een Thais massagesalon in Ieper hebben massaal bedankt voor de opdracht.

Betalingsachterstand van Justitie

Eerder hebben enkele gerechtsvertalers- en tolken al een paar uur gestaakt tegen de betalingsachterstand van Justitie in België. Persrechter Christian Denoyelle staat geheel achter het standpunt van de tolken. “We zijn solidair met tolken en experts. Dat ze niet betaald worden is een jammerlijke zaak, want we hebben ze wel degelijk nodig. Ze zijn essentieel voor een vlot verloop van Justitie”, zegt de persrechter.

Sappig detail: vanaf 1 januari 2015 zijn alle tolken in België belastingplichtig geworden. Dit betekent dat alle btw op de facturen die zij versturen moet worden voorgeschoten uit eigen zak. En betaald moet worden aan de staat. Dezelfde staat die de openstaande rekeningen van de tolken juist niet betaald.

Grote gevolgen

Als er niet snel een oplossing komt voor dit probleem dan zijn de gevolgen groot. In een open brief aan minister van Justitie Koen Geens schreven de gerechtstolken: “Als Justitie graag een beroep wil blijven doen op tolken en vertalers die degelijk en professioneel werk afleveren, willen die tolken en vertalers ook graag professioneel kunnen werken én professioneel behandeld worden door Justitie. Zonder snelle en structurele oplossing voor de betalingsachterstand die Justitie tegenover de tolken heeft, stevenen heel wat tolken af op faillissementen of persoonlijke drama’s.”


Top