Europees Parlement in het Fries toegesproken

Het Europees Handvest voor Regionale en Minderheidstalen van de Raad van Europa bestaat dit jaar 25 jaar. Om dit te ‘vieren’ kregen de Europarlementariërs afgelopen week voor één keer de mogelijkheid om hun collega’s toe te spreken in hun eigen taal.

Een Friese toespraak

VVD-Europarlementariër Jan Huitema heeft afgelopen week zijn één minuut durende toespraak in het Fries gehouden inclusief Friese stropdas. Aan NOS Radio 1 Journaal vertelde Huitema dat hij wilde benadrukken dat onze tweede Rijkstaal belangrijk is voor de Friese en de Nederlandse cultuur.

“Maar ook dat het belangrijk is voor de Europese cultuur, want maar liefst tien procent van de Europeanen spreekt een minderheidstaal. Ook wil ik benoemen dat Friesland zich volgend jaar kan laten zien, omdat Leeuwarden in 2018 de culturele hoofdstad van Europa is”, legde de Europarlementariër uit op de radio.

 

Minderheidstalen in de Europese Unie

Zoals Huitema al aangaf, spreekt ongeveer tien procent van de bevolking in de Europese Unie een minderheidstaal. Hij vindt dat talen als het Fries, Nedersaksisch en het Baskisch gekoesterd moeten worden. Binnen het Europees Parlement zijn er 24 werktalen – de officiële talen van alle 28 lidstaten van de Europese Unie. De werktalen bestaan onder andere uit Frans, Duits en Engels, maar ook Maltees, Iers en Estisch.

Minderheidstalengroep

Huitema maakt samen met zo’n 60 collega-parlementariërs deel uit van een minderheidstalengroep. Samen hadden ze besloten om hun toespraak te wijden aan de strijd voor hun minderheidstaal. Naast Fries waren er ook toespraken te horen in het Gaelic, Catalaans en Nedersaksisch.

Geen vertalingen

Hoewel er verschillende toespraken gehouden werden in minderheidstalen, heeft men gekozen om deze niet live te vertalen. Volgens Huitema komt dit met name door de politieke gevoeligheden van sommige minderheidstalen, zoals het Catalaans en het Spaans in Spanje.

Zeer jammer, want door te kiezen voor het niet laten vertalen van de speeches waren er veel mensen die er weinig van hebben begrepen. De toespraken werden ook niet geregistreerd in de officiële notulen van het Europees Parlement.

Foto: Omrop Fryslân

Top