Wat moet je wel meenemen in de auto en wat mag je juist niet bij je hebben in het buitenland? Andere landen, andere regels. Ga je op vakantie met de auto? Zorg er dan altijd voor dat je het basispakket met een gevarendriehoek, veiligheidshesje en een verbanddoos bij je draagt.
Gevarendriehoek
Pech onderweg? De gevarendriehoek waarschuwt andere weggebruikers ervoor dat er een stilstaand obstakel op de weg staat – jouw auto. Plaats de gevarendriehoek op zo’n 30 meter van je voertuig en zorg dat deze goed zichtbaar is voor het verkeer.
Veiligheidshesje
Per land verschillen de regels voor het hebben van een veiligheidshesje. Zo kan het zijn dat alleen de bestuurder een hesje moet dragen – zoals in Duitsland – maar er zijn ook landen waar elke passagier een veiligheidshesje aan moet hebben zoals in Spanje.
Verbanddoos en brandblusser
In veel landen is de verplichting om een verbanddoos en een blusser in je auto te hebben alleen van toepassing op inwoners. Rij je in België met je Nederlands gekentekende auto dan hoef je geen blusser te hebben. Huur je daar een auto dan is een blusser wel verplicht.
Reservelampen
Bij een autovakantie naar Kroatië is het bij je hebben van reservelampjes verplicht. Dit geldt niet voor auto’s met xenon, neon of LED verlichting.
Alcoholtester
In Frankrijk hoor je een ongebruikte alcoholtester (éthylotest) in je auto te hebben. Dit geldt ook voor buitenlandse voertuigen. Bij een controle krijg je geen bekeuring. Met de test kunnen bestuurders, bij twijfel over het alcoholgehalte in het bloed, zelf bepalen of ze wel of niet in staat zijn hun voertuig te besturen. Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,5 promille.
Flitspaalsignalering
In veel landen mag er geen flitspaalsignalering op je navigatieapparatuur zitten. Controleer of het erop zit en of het in jouw vakantieland mag. Boetes kunnen in Frankrijk bijvoorbeeld oplopen tot 1500 euro.
Teenslippers
Rijden met teenslippers aan is verboden in sommige landen, met name in Spanje en Frankrijk. Als je een ongeluk hebt en je hebt teenslippers aan, dan kan dat je aansprakelijkheid vergroten. Wil je problemen voorkomen, trek dan gewoon je schoenen aan in de auto.
Oortjes
Als bestuurder naar muziek luisteren in de auto met oortjes of handsfree bellen met oortjes in, is niet toegestaan in Frankrijk.
Dashcam
Ook aan het gebruik van een dashcam zitten beperkingen. In Luxemburg, Oostenrijk en Portugal is het gebruik van een dashcam niet toegestaan. In Spanje en in Duitsland wordt het ten zeerste afgeraden.
Reservebril
Er gaan vaak verhalen de ronde dat wanneer je lenzen of een bril draagt je in Spanje en Zwitserland verplicht een reservebril bij je moet hebben. Dat is niet zo.
Kinderzitje
Kinderen die langer zijn dan 1m35 hoeven niet meer worden vervoerd in een kinderzitje. In veel andere Europese landen gelden er andere regels.
Omdat elk land zijn eigen regels hanteert, moet je altijd goed je huiswerk maken voordat je met de auto op vakantie gaat naar een ander land. Kijk naar verkeersregels en milieuzones en ga zorgeloos op vakantie!