3 tips voor goede juridische vertalingen

Een juridische tekst vertalen naar een andere taal is een behoorlijke klus. Zelf een vertaling maken is goedkoop, maar er kleven ook nadelen aan.

Verschillende aspecten

Zo dien je rekening te houden met de verschillende aspecten van een tekst. Ten eerste natuurlijk de juridische aspecten: specialistische kennis over het onderwerp, kennis van de wetgeving en de juridische procedures in andere landen. Daarnaast moet je ook rekening houden met de commerciële aspecten. Komt de boodschap uit het oorspronkelijke document zoals bedoeld over in de vertaling?

Voorbeeld: verdachte in het Duits

Stel je wilt een dagvaarding vertalen in het Duits. Let dan op dat de term ‘verdachte’ drie betekenissen heeft in het Duits. De algemene term is ‘Beschuldigter’, de term ‘Angeschuldigter’ wordt gebruikt tijdens het voorbereidend onderzoek en dan heb je ook nog het woord ‘Angeklagter’ wat weer gebruikt wordt tijdens de terechtzitting.

Het is dus van groot belang de juiste vertaling te gebruiken zodat de uiteindelijke boodschap niet vervormd wordt. Een juridische vertaling dient geheel foutloos te zijn en een accurate weergave te zijn van de originele tekst. Daarom is het aan te raden om voor dit soort vertalingen een vertaalbureau in te schakelen.

Tips voor goede juridische vertalingen

1. Focus niet alleen op prijs

Als je juridische documenten wilt laten vertalen focus dan niet te veel op de prijs van de vertaling. Kleine foutjes kunnen vaak grote gevolgen hebben. Uiteindelijk kunnen deze foutjes je juist veel geld kosten.

2. Beëdigde vertalers

Kijk daarnaast of een vertaler beëdigd is. Veelal dienen juridische vertalingen namelijk voorzien te worden van een handtekening en een ambtsstempel.

3. Native speakers

Hoewel het vanzelfsprekend is dat de vertaler over uitgebreide juridische kennis beschikt, is kennis van commerciële en culturele aspecten ook belangrijk. ‘Native speakers’ hebben doorgaans veel kennis van de cultuur van het land en de taal. De boodschap van juridische vertalingen gaat op deze manier niet verloren.


Top